SZT!MPANK PDF Print E-mail

Bemutatkozik a magyar steampunk közösség

"A törzsi hastánc gótikus hatású fúziójára erősen hatott a steampunk..." Ez a mondat több helyen a szemembe ötlött, amikor a gótikus hastánc háttere után kutakodtam. Én még leragadtam a darkoknál meg a gothoknál, fogalmam sem volt, mi az a steampunk! Biztos valami új irányzat lehet, legalábbis nálunk, Magyarországon. Elég volt beütni a kifejezést a keresőbe, máris kidobta a magyar steampunk közösség oldalát, a Szt!mpank-ot. Megkérdeztem hát őket, volna-e kedvük barátkozni velünk, a Magyar Gótikus Hastáncművésznőkkel, segítenének-e eligazodni a viktoriánus korszak és az ördögi szerkentyűk világában? Naná, hogy volt kedvük:) Tóth Emesével, a közösség egyik alapító tagjával beszélgettem erről a vidám stílusról!

 

Hóförgeteg: - Mióta létezik a steampunk?

Emese: - Ez egy nehéz kérdés, mert három válasz is adható rá. Mármint ha szigorúan vesszük, akkor az irodalmi gyökerei azok egészen Edgar Allan Poe-ig, Vernéig nyúlnak vissza, ha kevésbé szigorúan vesszük, de hűek vagyunk a valósághoz, akkor az 1960-as, 1970-es évek neoviktoriánus nosztalgia-mániájában kereshetjük a gyökereket. Az a steampunk, ami a fantasy irodalomból, a szerepjátékokból indult el hódító útjára az 1980-as évekre nyúlik vissza. Akkoriban pár – ma őket geekeknek hívnánk – író a - legújabb kutatások szerint elsőként K. W. Jeter 1987-ben - kitalált egy nevet is a stílusra, azaz, hogy legyen steampunk, pedig akkor már létezett a steampunk. Kevesen tudják, de nem is kellett Közép-Európában messzire menni, az 1980-as csehszlovák filmek, mint a Nick Carter, szuperdetektív vagy a Várkastély a kárpátokban című filmek hemzsegtek a steampunk leleményektől. De olyan filmekben is, mint a magyar Sándor Mátyás már fellelhetünk steampunkra utaló jellegzetességeket. Hogy egy ismert példát említsek a moziban nemrég vetített az Adéle és a múmiák rejtélye című film alapképregényét 1976-ban rajzolták. Maga a steampunk tehát már létezett az 1960-as évektől, de szubkultúraként az 1990-es években, és főleg 2000 után forrt ki. A steampunk tipikusan egy olyan stílus, amelyről sokan érezték zsigerből az ezredfordulón, hogy lennie kell, mert valahogy a stílusok fejlődése, a nosztalgiahullám, az idők keverése a divatban addigra érzékelhető jelenséggé vált. Sokan említik, hogy tudtak a steampunkról, mielőtt tudták volna a nevét. S maga a stílus, tematika és szubkultúra története is így alakult, már azelőtt létezett, mielőtt nevet választottak volna számára.

 

H: - Hogy jutott el Magyarországra?

E: - Magyarországra elsősorban a külföldi sci-fi, fantasy irodalom nyomán jutott el. Érdekes elágazás, hogy például Galántai Zoltán író, már az 1990-es években felfedezte a steampunkban rejlő lehetőségeket. Ez akkor egy picit elfeledett maradt, pedig a tanár úr írásai a Mars 1910 és a Csapkodószárnya repülőgépek története egyenrangú vetélytársai a korszak szórakoztató steampunk irodalmának. Mint ahogy említettem a magyar vonatkozásai is vannak az 1960-as, 1970-es évek nosztalgiahullámának. Vicc, de ha már eleve a Locomotive Gt.-re gondolunk el is mosolyodhatunk. De van pl. Krisztofóró a gőzlovag epizód 1989-ből.
2008-ban, amikor elkezdtük többen művelni a szt!mpank blogot, s kitaláltuk a Hungarian Steampunk Communityt valahogy elhivatottan hittük azt, hogy valami teljesen új dolog zászlóvivői lehetünk, s egyre inkább utánanéztünk, hogy hogy is volt ez, mi az előzménye. Muszáj a steampunkot úgy látni, hogy valamilyen múltja van, hogy nemcsak egy levegőben lógó stílus, léte megalapozott, s hihetetlen előzménnyel bírt, nálunk  Magyarországon is.Akár egy egész könyvet lehetne írni a steampunk előzményeiből, így hogy a tárgyra tereljem a szót, azaz arról a steampunkról, amit ma sokan úgy ismernek, hogy azok akik még aranyozott írógép-billentyűzeten gépelnek, fogaskerekes az okosmobiljuk, cilinderesek, gogglésak 2007-ben jelent meg először magyarul egy átfogó cikk. Akkor egy blogon a Steampunk Magazine tartalmát elemezték. Ezt az időszakot követte az a Metagalaktika, amelyben szintén részletesebben írtak a stílusról. Megjelentek itt-ott cikkek már pár átbuherált modern szerkezetről, de átfogó magyar szakirodalma a steampunknak még nem volt. A szt!mpank blog 2008. októberében indult. De ami az érdekes, hogy akkor már voltak magyar steampunkok, akikkel később meg is ismerkedtünk. Két bloggerünk Vincent Faust és K. közülük való. Ami pedig még izgalmasabb, hogy a Verne Étterem, szerintem Közép-Európa még mindig egyetlen steampunk étterme Budapesten üzemel, s a mai napig nem tudja magáról, hogy steampunk.

A legösszefüggőbb magyar steampunk csoport először az iWiW-en, majd a Facebookon kezdett formálódni. Ha a kezdetekre gondolok azt kell mondjam, körülbelül arra számítottunk, hogy 10-20 ember lesz Magyarországon, akit érdekel az ilyesmi, de aztán ahogy külföldről egyre ismertebb lett ez a stílus, úgy egyre több ember érdeklődött a steampunk iránt. A Facebook csoportban jelenleg már közelítjük a 700 főt. Steampunk témában online azt kell mondjam, hogy maximum 35-40 fő nagyon aktív, ők magának a szubkultúrának is a részesei, ahol az utca embere szempontjából nézve bizarr találkozókat tartunk.

Magyarországon a steampunk művészet még mindig formálódik. Hihetetlen alkotásokkal rukkoltak elő eddig képregény terén. Nagyon-nagyon profi ékszerkészítők dolgoznak. Tudom, hogy a jelmezkészítést nem tartják sokan művészetnek, pedig azért igen érteni kell a kellékekhez, hogy az ember valami jól kinézőt rakjon össze, de úgy veszem észre a magyar cosplayek is egyre profibbak. Szórakoztató irodalmi téren a magyar steampunk valahol tíz évvel le van maradva. Szépirodalmi téren azonban ez nem mondható el, csak hát a szépirodalom elég bennfentes és zárványos ma hazánkban. A kiadó- és a könyvpiac pedig termeli a magyar irodalom lemaradását a külföldivel szemben. Ami a legvitatottabb a magyar steampunkban mindenképpen a zene. Amíg máshol vannak steampunk zenekarok, eddig Magyaországon erre nézve csak próbálkozások akadtak. Az előadó művészetben azonban ígéretesnek tűnik a steampunk terjedése, azaz már volt Budapest utcáján steampunk cirkusz, próbálkoztunk neoviktoriánus performanszokkal – több, kevesebb sikerrel - és Ti is a steampunk hastánccal egy útra léptek, ami igen ígéretesnek tűnik.H: - Milyen hangulat jellemzi a steampunkot?

E: - A jó steampunk hangulatot egy hasonlattal tudnám bemutatni. Mindenképpen egy XIX. századi módra berendezett konyha vagy laboratórium, ahol a teáskannában főne a víz, és az sípoló hangot bocsát ki magából. Az asztalon kicsit szerte-széjjel régi tárgyak, üvegek, kulcsok, egy szétszedett masina, amit valaki éppen próbál összecsavarozni. Az asztal körül barátok, akikkel anélkül megértitek egymást, hogy meg kellene szólalni. És némi giccs is, teasütemények, teáscsészék, barna kockacukor, csipketerítő, és valóban a háttérben egy Edison-fonográf szól.

H: - A steampunk követői civilben mivel foglalkoznak? Milyen koruk, egzisztenciájuk, világlátásuk, stb?

E: - Ez egy érdekes kérdés. Egy szóval azt mondhatnám, mindenfélével, de azonban vannak közös pontok. Ilyen a művészethez való viszony. Mindenki valamilyen formában kötődik valamilyen művészeti ághoz, akkor is ha közben műszaki vagy természettudományos érdeklődésű. Van köztünk egy nagyon ügyes agyagszobrokat készítő lány, aki festőnek tanul, egy biztosítónál dolgozó fiú, aki egyébként hihetetlen tehetségű színész lehetne, az egyik lány grafikusként dolgozik, s fantasztikus kalapokat készít, az egyik srác fordító, de közben ékszereket gyárt, egy új vendégünk restaurátor, jómagam újságíró vagyok, de a steampunk kedvelői közé tartozik grafikus, költő, író, muzeológus. A fényképészünk hivatását tekintve botanikus. A múltidézős lányok – akikkel még a tavalyi évben barátkoztunk össze – a varráshoz és a régi kosztümök készítéséhez értenek mesteri szinten. Azok akik még tanulnak is többféle, majdnem hogy polihisztori érdeklődésű egyének. Sokaktól hallani, hogy szabadfoglalkozású íróként vagy képzőművésznek szeretnének a jövőben dolgozni. Nagyjából azt lehet mondani, hogy a mai magyar steampunk átlagéletkor a 18-30 év között mozog.

A világlátás egyfajta szabadgondolkodás, arról, hogy az idő relatív. Ez picit súlyosan hangzik így, de szinte csak annyiról van szó, hogy mi próbálunk kilépni abból az állapotból, amit kb. a romantika óta az időről és a történelem folyamatáról gondolnak. Nálunk az időbeliség nem egy lineáris folyamat, s a divatra sem így tekintünk. Az idők összekavarása szerintem a steampunk gondolkodás alapját képezi. Az érdekes, hogy hasonló elmélet fogalmazódik meg pl. a Doctor Who című angol sorozatban is, amely a steampunk-mániások körében elég népszerű – számos epizódja merít is a steampunkból – ott az idő egyfajta „katyvasz”, nem egy olyan valami, aminek van vége és eleje. A történelmet ha nem is szó szerint, de egészen az első Watt gőzgépig visszamenően inspirációs bázisnak tekintjük, s úgy gondoljuk, ha az akkor lehetett, miért ne lehetne ma is, vagy miért is felejtette el a modern kor embere? Senki se gondolja persze, hogy technika ellenesek lennénk, csupán fantáziát látunk abban a gondolatban, hogy milyen izgalmas lenne, ha ma is használnának mozgó járdákat, vagy járna gőzkocsi, vagy még mindig lenne omnibusz, vagy ha a számítástechnika forradalma nem tisztán elektronikus elven valósul meg. Meg azért hozzá kell tenni a XIX. századi élet a XXI. századi ember számára főleg öltözékek tekintetében egy elfeledett mennyországa. Ha arra gondolok, hogy akkoriban a krinolinos szoknya viselése nem csak a menyasszonyi ruhákra és a báli viseletekre korlátozódott, hanem úrinők hordták a hétköznapokban, szinte könnybe lábad a szemem.H: - A külsőségeken kívül meg kell-e felelni valamilyen viselkedésformának?

E: - Erre azt tudnám mondani, hogy viselkedjünk a lehető legtermészetesebben, és legyünk önmagunk. Azt nem tudom, hogy a külföldi steampunkoknak van-e etikai kódexe. Nálunk nincs és nem is szeretnénk ilyesmit. Mi egy nyitott csoport vagyunk, és az is szeretnénk maradni (mármint remélem nem csak én gondolom így :)). Ha valaki azt hinné, hogy a magyar steampunk társaság a világ legmodorosabb és illemtudóbb csapata az nagyot fog tévedni. Közös pont, hogy rengeteget nevetünk, s a legtöbb találkozón poént, poénra halmoznak főleg a fiúk.H: - Milyen a steampunkok viszonya a tánchoz?

E: - Táncolni eddig csak viccből táncoltunk. Egyszer a zenélő kútnál, amikor a Múltidéző csoport piknikén vettünk részt. Több táncra nagyon nem emlékszem. Illetve Vincent Faust tavaly részt vett a Reformkori bálon, és ott keringőzött. Meg volt egy csúnya performansz-esetünk egy sztriptízelő gumicsirkével Halloweenkor, de ehhez no comment. :D Találkoztam már olyan lánnyal a Múltidézős csoportban, aki hastáncolt, de egyébként nem jellemző a tánc ismerete, ahogy észrevettem.

H: - No, és a hastánchoz?

E: - A lányokat érdekelné mozgásformaként, a fiúk pedig szívesen megnéznék. Többször felvetődött a steampunk hastánc ötlete, de aztán le is zárult azzal, hogy Aliza, akkor hastáncoljál, mert te tudsz hastáncolni, de aztán valahogy ebből nem lett semmi, mert inkább a humoros jelenetek előadását választottuk.

H: - Meglátásod szerint miért  ihlette meg steampunk a hastáncosokat?

E: - Mert a hastánc is egy különleges világot elevenít föl, ráadásul kapcsolódik a XIX. század végének orientalista irányzataihoz. Van a steampunkban is egy ilyen irány, amelyben a keleties, főleg Ezeregyéjszaka meséinek világát próbálják feleleveníteni. Ehhez hozzátartozik, hogy a legelső dokumentálható gőzmese, Edgar Allen Poe Seherezádé Ezerkettedik meséje pontosan egy ilyen különleges atmoszférájú helyen játszódik. A hastáncöltözékek annyira szexisek akár Leia hercegnő szecessziós ihletésű bikinije az ős-Star Warsból a rézelemeken díszítések nagyon jól összeférnek a steampunk ékszerek világával.

H: - Mi a követelménye egy megfelelő steampunk hastánc produkciónak?

E: - Öltözék, kellékek – fogaskerekes díszek, esetleg cilinder vagy XIX. századi hajviselet, rézszínű, bézs, barna, fehér, arany textiliák, utalás az órákra, fémalkatrészek, kulcsok stb.
-smink
-zeneválasztás – orientális steampunk zene, mint pl. az Unwomantől a Satin, vagy Doctor Steeltől a Raja.
-a tánc hangulata
A steampunk hastánc érzelmeket, esetleg csábítást fogalmazhat meg, netán humort.

http://sztimpank.freeblog.hu

 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmarkJP-Bookmark