Offenbach beájulna - jelentés a Baglyos Bálról PDF Nyomtatás E-mail

Avagy mi az a steampunk és mi köze a hastánchoz?

Így a cím alapján úgy tűnhet, megnyitott egy új pesti Orfeum. Nem egészen ez történt ugyanis csak egy klubpincében voltunk és csak egy szimpla steampunk bulin vagyunk túl, de a rengeteg jelmezes látogató, a rögtönzött kánkán, viktoriánus báli hangulat, a Ferenc Jóskát is megmosolyogtatta volna bokarázás és felhúzhatós babatánc bizony megforgathatta volna az említett zeneszerzőt a sírjában.

Offenbach beájulna - jelentés a Baglyos Bálról

Március 16-án szombat este a helybeliek nem kis meglepetésre abroncsos szoknyás és fűzős, kalapos hölgyek és szmokingos urak, cowboyok és egyéb bohém viktoriánusnak tűnő fazonok lepték el a pesti Mikszáth Kálmán tér környékét. A Trafik klub lépcsőjén hatalmas tüllszoknyák suhogtak, csizmasarkak tapodtak. Az urak megemelték kalapjukat. Elegánsan egyre nagyobb és nagyobb lett hét óra felé, amikor a Clock Owl Ball nevű rendezvényünk hivatalosan is elkezdődött. Persze négy órától már állt a bál a maga módján. Lelkes kézművesek árusították steampunk holmijaikat a nagyérdeműnek. A teljesség igénye nélkül: debütált élőben az elképesztő ékszereket készítő drótművész Boda Szilvia, voltak zsebórák Vörös Zoltán Zackary CoolGear jóvoltából. Aranyos baglyokkal mutatkozott be az Audry's Ann. Izgalmas kerámia- és kőmedálokat és látványos ékszerbokrot láthattunk Bognár Angélától. By Sesame és az Aquila Háza drótékszereikkel "domborítottak". Találkozhattatok még a Bőregér Webáruházzal, a Cydonia Vintage-dzsel. Rikovék állványát mindenféle clockpunkság és izzós fülbevaló díszítette. Senga kámeás nyakékekkel és kiegészítőkkel színesítette a forgatagot. A Csipkecsibe pedig hajócsipkékkel tarkította a mini "bazárt".

ClockOwl13.jpg

Fél nyolckor kezdődött a divatbemutató, ahol a Sensual Corset Steampunk és Punk-Goth kollekcióját mutatták be a modellek. A divatfűző rajongók csak kapkodhatták a fejüket, mert azokat a darabokat láthatták élőben felvonulni, amelyeket például az amerikai topmodell steampunkos fotózásáról ismerhetünk.

divatbemutató.jpg

Sensual Corset divatbemutató

A lányok bizony jókora sikert arattak, ugyanis negyed órán át a divatbemutatót követően képtelenség volt megközelíteni a színpadot, és a véletlen fotózások sorozata a folyosón és a lépcsőn is tovább folytatódott egészen tíz óráig, ekkor már mindenki fotózott szinte mindenkit. Persze nekünk erről az egészről nehéz beszámolni, mert nagyon is belső szemlélőként láttuk az eseményeket. A tömeg kicsit szét is szóródott a fotózkodás miatt. Majd a szókimondó zenét kedvelők számára elérkezett a hangulatosan akusztikus formációban színpadra lépő Eszterlövészek zenekar fellépése. Lazaság, egyszerűség, jó hangzás, derű egy órán át.

A "sötétebb oldalt" képviselve a színpadátpakolást követően jöttek a Magyar Gótikus Hastáncművésznők. Akiknek a babás koreográfiájuk sokkal hatásosabb volt, mint a II. Gótikus és Fantázia Hastáncversenyen. Fantasztikus képek készültek róluk a helyszínen megismert Dr. Leslie Aromo fotográfus jóvoltából. Az életre kelt babák után két szabad improvizációs szám következett, ahol bizony megmutatták a lányok a tudásukat. Először Jelinek Éva Aguillon és Simon Anett Neira adott elő egy szintén babákat idéző imprót. Lényege az volt, hogy a táncosnő tanítja porcelánbabáját hastáncolni. Utána csatlakozott az egész csapat, azaz Csepreginé Móricz Éva, Goldgruber Katalin Ket, Gyenger Réka Greyan és Kerecsen Andrea Feketesólyom.  A stampunk hastánc különböző stílusaiban felváltva improvizáltak.

hastánc02.jpg

A táncot pedig, ahogy az egy bálban lenni szokott tánc követte, és egy kis hezitálás után felizzott a parkett. Azt pedig soha nem gondoltuk volna, hogy a XXI. században Offenbach kánkánja (azaz az Orfeusz az alvilágban nyitány) valamint a Radeczky-induló ekkora eufóriát okozhat. A múltidézős lányok a színpadon villantottak kecses bokákat, az indulóra pedig az egész társaság egy hatalmas hernyóvá tömörülve vonatozott. A Vernian Process Volt egyszer egy vadnyugat főcímzene átiratuk szabályos tömeges performanszot eredményezett. A hangulatot innentől kezdve nem tudjuk leírni, de hogy ilyen bulira van igény manapság ebben az "éjjel-nappal Budapest világban" igen nagy meglepetést okozott. A mulatságot hangulatosan a Last Steampuk Waltz és kérésre a három hastáncosszám, majd a bárpultnál szájharmonikázó egyik cowboy muzsikája zárta. A Szemem Fénye Alapítvány egyik perselye pedig a bál végére dugig (a másik negyedéig) megtelt, így azt küldjük is Pécsre.

Nagyon köszönjük, hogy jöttetek, ráadásul ennyien beöltözve! Nagy élmény volt. Reméljük jól éreztétek magatokat. Köszönjük a Trafik Klubnak a lehetőséget!

Írta: Tóth Emese, sztimpank.blog.hu

 

 

 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmarkJP-Bookmark