A Gótikus és Fantázia Hastáncversenyről - beszámoló PDF Nyomtatás E-mail

2014-ben harmadik alkalommal rendezem meg a Gótikus és Fantázia Hastáncversenyt. Tömören fogalmazva ez a verseny minden olyan fúziónak és egyedi ötletnek ad teret, melyek egy hagyományos versenyre vagy nem nevethetőek vagy nevezhetőek, de még annyira újak és napjainkban is alakulnak, hogy komoly fejtörést okoz a zsűri számára, hogyan hasonlítsa azokat objektíven össze a már ismert, elfogadott és közismert stílusokkal. Fő hangsúly az alternativitáson és extremitáson van!

Az idei év és a második verseny nagy megkönnyebbülést hozott számomra, mert bebizonyosodott, hogy van igénye a magyar hastáncosoknak egy ilyen rendezvényre. Ráadásul nézőseregünket is megtaláltuk. Míg tavaly, első alkalommal mindössze kilenc produkcióval „büszkélkedhettünk” - melyek 70 %-át az egyik zsűritag, Nese és a magam tanítványai jelentették, mellettük nevezett még Dina Jamilah egyik tanítványa és egy szabadúszó lány -, addig idén 24 különösebbnél különösebb előadást élvezhettünk végig. A versenyzők kétharmada nem a mi kutyánk kölyke volt, azaz nem valamelyik zsűritag tanítványa! Az egész országból érkeztek nagyot gondoló hastáncosok. Számomra sokat jelentett, hogy kezdőkkel, akik sosem álltak még versenyszínpadra, sőt színpadra sem, és profi táncosokkal, oktatókkal egyformán találkozhattunk.

A verseny március 3-án hastáncosoktól első hallásra idegen közegben került megrendezésre, az International Budapest Tattoo Convention-on, a Lurdy Konferencia Központban. Az volt ugyanis az elképzelésem, hogy egy alternatív táncstílus alternatív közegben érvényesülhet igazán! Egy tetováló találkozóra eleve extrém érdeklődésű emberek látogatnak el, úgy éreztem, itt a táncosok befogadó közönségre találnak. Megérzésem nem csalt!

Míg a verseny vasárnap zajlott, előző este tartottuk a gálát. Pár száz ember csoportosult, mikor a zsűritagok közül néhányan színpadra léptünk. A fellépés előtti készülődés során szembesültem azzal, hogy milyen profi táncosokkal vagyok körülvéve. Figyeltem, ahogy öltözködnek, sminkelnek, bemelegítenek, ráhangolódnak a fellépésre. Semmi káosz, semmi fejvesztett rohangálás, semmi művieskedő allűr! Jól átgondolt mozdulatok, sorrend, komoly bemelegítés jellemezte őket. Minden tagjukat felkészítették a nagy pillanatokra, még az utolsó percekben is számukat hallgatták fülhallgatóval, lépéseiket számolták magukban vagy kosztümjük súlyeloszlását tökéletesítették. Mikor beálltunk pár fotó erejéig, hirtelen kisebb tömeg keletkezett körülöttünk, mi pózoltunk rendületlenül mosolyogva. Nese, Tamara, Haalima és Nimeaida gyönyörűek voltak és büszkék.

Mivel a gálánk egy tetováló verseny eredményhirdetése után következett, fel kellett készülnünk a csúszásra. Több kategóriát értékeltek előttünk, ahol csak aznap derült ki, hány induló van kategóriánként. A várthoz képet bő egy órás késéssel léptünk színpadra. A táncosok komolyan várakoztak, mindent megtettek, hogy ne zökkenjenek ki a fellépéshez szükséges lelkiállapotból. Példaértékű precizitás és igényességet láttam kollégáimtól, mely azt üzeni mindenkinek; az extrémitás nem ment fel a tanulás és önfegyelem alól!

Szervezőként jómagam nyitottam a műsort, a Road zenekar Nem kell más című dalának lassú verziójára táncoltam, egy erotikus-rockos táncot. Régóta foglalkoztatott a gondolat, miként lehetne a hastáncban úgy használni a bőrdzsekit, mint egy fátylat. Ez volt életem első fellépése más szakmabeliekkel együtt. Utánam Komáromi Judit Nese következett a Massive Attack masszív zenéjére. Hihetetlenül színes, fantáziadús kosztümöt viselt megkoronázva egy bajuszra emlékeztető álarccal, melyet egyik balkáni gyűjtőútjáról hozott magával. Mellettem egy kisfiú elismerően füttyentet: „Azta, de ügyes!” Az volt! Őt követte Tirják Tamara, aki az elmúlt években az indiai táncot tanulja olyan elhivatottsággal, mint azt megelőzően a hastáncot. Egy darkos indiai fúziót adott elő a Therion muzsikájára, felidézve az egyik indiai istenséget, aki emberi csontokkal ékszerezi magát. Téglás Krisztina Haalimán volt a sor, aki a tribal fusion stílus legextrémebb képviselői között van hazánkban. Ő egy összevágott egyvelegre táncolt, színházi táncosokat megszégyenítő mozdulatokkal indítva. Mikor az egyik Manson-szám dallama csendült fel, a közönség már teljes eufóriában volt. A sort Viosz Detti Nimeaida zárta, kinek táncában mind a klasszikus alapok, mind a törzsi fúzió dominált. A Kárhozottak Királynője című film betétdalára rendkívül hatásos és egyedi fátyoltánccal nyitott, majd ő is egy zenei egyvelegben teljesedett ki.

Feszültem figyeltem. Izgultam, vajon igazam lesz-e, vajon büszkén mosolyogva nézhetek-e a convention szervezőjére a gála után. Erőfeszítésünk megtérült! A fél órás műsor alatt a közönség meglepetése fokozatosan oldódott át tetszésnyilvánításba, végül harsány ovációba.

Hozzám személy szerint jöttek oda nézők gratulálni a gála után, de gyanítom, mindegyikünk mesélhetne egy-két történetet. Pedig a tér és színpad egyáltalán nem volt hastáncbarát a Lurdy Házban! Több száz négyzetméter neonvilágítással, melyben szinte elveszik a pár négyzetméteres dobogó és rajta a rafinált mozdulatokkal operáló hastáncos. Eredeti hastáncstílusunk varázsa mégis áthatolt ezen a termen, és rabul ejtette nézőközönségünket!

A másnapi verseny változatosra és kreatívra sikerült. A fellépő tér is szerencsésebb volt, mint a gála színpada, egy kisebb teremben, a Lurdy Ház Squar Pub-jában zajlott, színpadi világítással felszerelt színpadon, amúgy félhomályos nézőtéren, sőt, színvilágában a fekete és vörös dominált, dekorációul utcai kovácsoltvas lámpaoszlopok szolgáltak. Az első versenyen úgy éreztem, az én csoportom kilóg, még innen is. A nevezők óvatosan, bátortalanul kezdték bontogatni szárnyaikat, mint aki hirtelen zavarba jön attól, hogy egy csapásra ledőltek a falak. Inkább zeneválasztásban vagy kosztümben tértek el a megszokottól, összhatásában úgy éreztem, van ezt még hova fokozni. De az idei versenyen végre robbant a bomba! Életre kelt voodoo baba, haedbangelő rockerlányok, egy sci-fi sorozat főhőse, sárkánnyal való küzdelem, gázálarcos robot, brutális hip-hop fúzió, szellemek, fekete balerina, szuper dögös „ősnőstény” kismama, a bölcsesség papnője, mexikói fülledtség, az őrült kislány és játszópajtásai, steampunk automata váltották egymást a színpadon.

Ez a verseny inkább szólt perforemancokról, mint egyszerű táncokról. Grimaszok, gesztusok, színészi képességek egészítették ki a hastánctechnikát. Azt gondolom, hogy nekünk, zsűritagoknak már nem csak a versenyzők tánctudásának értékelése feladatunk, hanem segítenünk kell őket abban is, hogy milyen eszközökkel tudják leginkább színpadra vinni elképzeléseiket, hogyan kell mesélni, érzékeltetni a színpadon, hogyan kell előadni mondanivalójukat. A hastánc itt már túlmutatott önmagán, nem pusztán célt, hanem eszközt jelentett egy másik cél eléréséhez. Így a versenyzőknek is adott a feladat, nem pusztán tánctechnikájukat kell csiszolgatni, hanem színészi képességeiket is! Ellenben a zsűritagok is nagyon különböző személyiségek, eltérő szakmai elvárásokkal. Mind kísérletező hajlamúak vagyunk, de úgy vettem észre, mindenki konzervatív is a maga módján. Meg kell tanulnunk helyesen értékelni ezeket a produkciókat, óriási különbséget láttam a tavalyi és idei zsűrizés között. Mindannyian próbálunk idomulni ahhoz, amit látunk. Megérteni a táncosokat, akik mernek valami újat létrehozni, ezért nehezebb mihez viszonyítani magukat, jók-e avagy nem. Számomra ez a kulcsszó, megpróbálom megérteni, mit akart kifejezni a táncos, és az alapján véleményezni a látottakat. Szándékaim szerint ezt az objektivitást segíti a laikus zsűritagok bevonása, hiszen optimális körülmények között nem szakmabeliek néznek bennünket, hanem valódi, vegyes közönségnek táncolunk. Ennek a közönségnek a szívét kell megnyernünk, véleményem szerint.

Nálunk is volt olyan ítélet egy arany minősítéses versenyző esetén, hogy milyen rondán tartja a kisujját! Az ő szintjén már erre a szőrszálhasogatásra volt szükség. De olyan vélemény is született valaki más esetén, hogy sajnos nem sikerült a választott színészi eszközökkel kellően érzékeltetni a szándékot és a karaktert. Itt is bele lehetett volna kötni a kisujjtartásba, mégis, a zsűri nem ezt érezte a legnagyobb hiányosságnak. Hogy segítsünk úgy, hogy közben nem fojtsuk el csírájában a kibontakozást?! A zsűrinek nagy kihívás ez a verseny, annyi szent!

Az verseny üzenetének nevében új pontozási szisztémát dolgoztam ki. Nem helyezéseket, hanem őszpontszám alapján bronz, ezüst és arany minősítést lehetett szerezni. A zsűri öt szempont alapján értékelt: általános mozgáskultúra, orientális mozgáskultúra, megjelenés-kosztüm, egyediség-kreativitás-személyiség-kisugárzás, és zeneválasztás-ritmus-összhang a zenével. Emellett a zsűritagok értékelhették a produkciót szubjektív tetszett-nem tetszett alapon is. Különdíjakat is lehetett szerezni minden kategóriában részpontszámok alapján is! Ez azt a célt szolgálta, hogy ha valakinek még tánctechnikáján csiszolni kell, így összpontszám alapján nem ért el arany minősítést, még elérhetett magas pontszámot megjelenés alapján, melyet díjaztunk. De igaz ez fordítva is, ha valaki kimagasló pontszámot kapott orientális mozgáskultúrára, az közel sem volt még elegendő az aranyhoz, ha például nem volt emellett kreatív és egyedi! Azzal kollegáim egyet értettek, hogy az ötlet jó, viszont elég hosszadalmassá vált a gyakorlatban a pontozás, így jövőre ezt kell tökéletesíteni, hogy még flottabbul mehessen a rendezvény. Szerencsére a pontösszesítés alatt különböző koncertek szórakoztatták a convention látogatóit. A versenyzők derekasan állták a sarat, még a vidékiek közül is sokan maradtak a fináléra, ha más nem, minden csapatból hátra hagytak egy képviselőt!

 

A rendezvény végén a convention szervezője elismerte, nem gondolta volna, hogy ennyien érdeklődnek majd a verseny és a gála iránt, és azt sem, hogy ekkora tetszést arat. Nem csak neki tetszett, amit képviselünk, hanem sorra gyűjtötte be a gratulációkat is a remek programért! Kevesen gondolták, hogy a hastánc ilyen is lehet! Úgyhogy vigyázz Budapest Tattoo Convention! 2014. február 15-16-án újra támadunk! Táncosok készüljetek, ne fogjátok vissza magatokat, merjetek táncolni!

 

A II. Gótikus és Fantázia Hastáncverseny (2013. 03.03.) indulói és díjazottjai:


Kezdő szóló:

-Lukács Alda (gótikus kategória/ freesytle): arany minősítés, általános mozgáskultúra, orientális mozgáskultúra és egyediség-kreativitás-személyiség-kisugárzás különdíj

Nyereménye egy pókhálós táska a Darkshop felajánlásából, egy kalocsai mintás kendő sapkával a Csajokamotoron.hu női motoros közösségi portál felajánlásából, magánóra Burány Judit Hóförgeteg jóvoltából, 50 %-os workshop kedvezmény Komáromi Judit Nese felajánlásából, fellépési lehetőség Szajlai Johanna Tribelly felajánlásából, stúdiófotózás Solymossy Gábor, a Magyar Gőzpunk és Anakronista Társaság tagja felajánlásából.

 

-Simon Anett Neira (gótikus kategória/ gothic classic): ezüst minősítés, zsűri-tetszés különdíj Nyereménye egy karkötő és egy táncoló Ganeshát ábrázoló festmény Tirják Tamara felajánlásából.

 

-Tordainé Buresch Erika Era (gótikus kategória/ gothic classic): ezüst minősítés, összpontszám és zsűri-tetszés különdíj

Nyereménye egy 10 000 Ft-os utalvány az X-Treme Land extrém szépségszalon felajánlásából, saját készítésű Swarowski kristályos bindi Viosz Bernadett Nimeaida felajánlásából, magánóra Burány Judit Hóförgeteg jóvoltából, 50 %-os workshop kedvezmény Komáromi Judit Nese felajánlásából.

 

-Kerecsen Andrea Feketesólyom (gótikus kategória/ cybergoth): bronz minősítés, összpontszám és zsűri-tetszés különdíj

Nyereménye egy esernyő a Csajokamotoron.hu női motoros közösségi portál felajánlásából, meglepetéscsomag Komáromi Judit Nese felajánlásából.

 

-Tóth Emese (gótikus kategória/ steampunk): bronz minősítés, megjelenés-kosztüm és zeneválasztás-ritmus-összhang a zenével különdíj

Nyereménye egy ékszer a Bőregér Kft jóvoltából.

 

-Sándor Enikő (fantázia kategória): bronz minősítés

 

-Csepreginé Móricz Éva (gótikus kategória/ gothic classic): bronz minősítés

 

 

Kezdő csoport:

 

-Kelet Gyöngyei Tánccsoport (gótikus kategória/ freestyle): arany minősítés, összpontszám, zeneválasztás, megjelenés-kosztüm és  egyediség-kreativitás-személyiség-kisugárzás és zsűri-tetszés különdíj

Nyereményük egy táska a Bőregér Kft felajánlásából, egy Born to be Wild póló a Wild motoros magazin felajánlásából, egy kalocsai mintás kendő a Csajokamotoron.hu női motoros közösségi portál felajánlásából, 30 000 Ft-os hirdetési lehetőség a Hastáncvilág.hu felajánlásából, magánóra Burány Judit Hóförgeteg jóvoltából, fellépési lehetőség Komáromi Judit Nese felajánlásából.

 

-Magyar Gótikus Hastáncosnők (gótikus kategória/ freestyle, steampunk és transztánc kategória): bronz, ezüst és arany minősítések, 3 összpontszám és zsűri-tetszés különdíj

Nyereményük 50 %-os workshop kedvezmény Komáromi Judit Nese felajánlásából, 10 000 Ft-os utalvány az X-Treme Land extrém szépségszalon felajánlásából, egy Alchemic-Gothic Infinity nyaklánc és egy Barbarella top a Darkshop jóvoltából, egy 40 perces masszázs Becskeházy Levente gyógymasszőr felajánlásából.

 

-Apsara Táncegyüttes (fantázia kategória): ezüst minősítés, összpontszám, megjelenés-kosztüm, egyediség-kreativitás-személyiség-kisugárzás, zeneválasztás-ritmus-összhang zsűri-tetszés különdíj Nyereményük egy ékszer a Bőregér Kft jóvoltából, egy kalocsai mintás kendő a Csajokamotoron.hu női motoros közösségi portál felajánlásából, egy Barbarella top és egy pókhálós táska a Darkshop jóvoltából, 50 %-os workshop kedvezmény Komáromi Judit Nese felajánlásából, magánóra Burány Judit Hóförgeteg jóvoltából.

 

-Hip-Notist Tánccsoport (fantázia kategória): ezüst minősítés, általános és oreintális mozgáskultúra különdíj

Nyereményük egy House of Horror horroszínház-jegy, esernyő a  Csajokamotoron.hu női motoros közösségi portál felajánlásából, Born to be Wild póló a Wild motoros magazin felajánlásából.

 

-Gyenge Réka Greyan és Körmendi Szilvia Megaera (gótikus kategória/ gothic tribal fusion): bronz minősítés, összpontszám különdíj

Nyereményük a Bőregér Kft által felajánlott öv és ékszer kollekció.

 

 

Haladó szóló:

 

-Körmendi Szilvia Megaera (gótikus kategória/ gothic tribal fusion): arany minősítés, összpontszám különdíj

Nyereménye House of Horror horrorszínház-jegy és egy portrérajzolás Kerecsen Andrea Feketesólyom felajánlásából.

 

-Kaszab Zita Zora (gótikus kategória/ freesyle): arany minősítés, zsűri-tetszés különdíj

Nyereménye fellépési lehetőség Komáromi Judit Nese felajánlásából, fellépési lehetőség Szajlai Johanna Tribelly felajánlásából.

 

-Balla Andrea (gótikus kategória/ freestyle/ 2 műsorszám): arany és ezüst minősítések, zsűri-tetszés különdíj

Nyereménye meglepetéscsomag és fellépési lehetőség Komáromi Judit Nese felajánlásából, meglepetés csomag Szajlai Johanna Tribelly felajánlásából, ajándékutalvány egy tradicionális thai masszázsra Bartha Lívia felajánlásából, Linda Daemon meglepetése.

 

-Virág Vivien (fantázia kategória): ezüst minősítés, orientális mozgáskultúra és zsűri-tetszés különdíj

Nyereménye a Bőregér Kft által felajánlott ékszer, meglepetéscsomag és fellépési lehetőség Komáromi Judit Nese felajánlásából, fellépési lehetőség Szajlai Johanna Tribelly felajánlásából, Linda Daemon meglepetése.

 

-Aczkov Adriána (fantázia kategória): ezüst minősítés, általános mozgáskultúra és orientális mozgáskultúra, zsűri-tetszés különdíj

Nyereménye egy szegecses öv a Darkshop felajánlásából, fellépési lehetőség Szajlai Johanna Tribelly felajánlásából.

 

 

Haladó csoport:

-Tóth Tímea Sharyam és Mészáros Gergő Boog-S (gótikus kategóra/ freestyle): arany minősítés, abszolút versenygyőztesek, összpontszám, általános mozgáskultúra, orientális mozgáskultúra, megjelenés-kosztüm, egyediség-kreativitás-személyiség-kisugárzás, zeneválasztás-ritmus-összhang és zsűri-teteszés különdíj

Nyereményük egy wellness hétvége romantikus gyertyafényes vacsorával és pusztai lovas kocsizással a lajosmizsei Geréby Kúria és Lovasudvar felajánlásából, egy kalocsai mintás kendő a Csajokamotoron.hu női motoros közösségi portál felajánlásából, egy szegecses öv a Darkshop felajánlásából, gála és zsűrimeghívás a III. Gótikus és Fantázia Hastáncversenyre, fellépési lehetőség Komáromi Judit Nese felajánlásából, fellépési lehetőség Mahasti felajánlásából, Linda Daemon meglepetése.

 

-Béni Zsófia és Sörös Boglárka (gótikus kategória/ gothic classic): ezüst minősítés, összpontszám különdíj

Nyereményük egy Tat2Max magazin előfizetés és egy top a Wild motoros magazin felajánlásából.

 

-Abrakadabra Hastánciskola (transztánc kategória): ezüst minősítés, összpontszám és zsűri-tetszés különdíj

Nyereményük egy stúdió fotózás Solymossy Gábor, a Magyar Gőzpunk és Anakronista Társaság tagja felajánlásából, fellépési lehetőség Szajlai Johanna Tribelly felajánlásából, magánóra Ipacs Mártának Burány Judit Hóförgeteg jóvoltából.

 

-Kocsis Enikő és Sándor Enikő (fantázia kategória): ezüst minősítés, zsűri-tetszés különdíj Nyereményük egy indiai ékszer szett és táska Tirják Tamara felajánlásából és egy magánóra Burány Judit Hóförgeteg jóvoltából.

 

Ezen felül  minden induló részesült emléklapban, 3 napos International Budapest Tattoo Convention belépőben Farsang Imre főszervező felajánlásából, 10 %-os nyaralási kedvezményben A Falusi Turizmus Centrum jóvoltából, Avon ajándékokban és 20%-os vásárlási kedvezményben két hónapon át Szalai Kitti Avon-tanácsadónő jóvoltából, csoportos hastáncórában Burány Judit Hóförgeteg felajánlásából, matricákban és kulcstartókban a Csajokamotoron.hu  női motoros közösségi portál felajánlásából, kulcstartókban, CD-kben és matricákban a  Born to be Wild motoros magazin  jóvoltából  és egyedi nyakláncokban Jelinek Éva kézműves felajánlásából.

 

Zsűri és patronáló tagok voltak: Bartha Lívia, Linda Daemon énekesnő, Komáromi Judit Nese, Mahasti, Szajlai Johanna Tribelly, Téglás Krisztina Haalima, Tirják Tamara, Viosz Bernadett Nimeaida és Solymossy Gábor.

Köszönöm a zsűri tagjainak részvételét, munkáját és támogatóink, médiapartnereink segítségét, hiszen ajándékok nélkül nincs verseny!

 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmarkJP-Bookmark