III. Gótikus és Fantázia Hastáncverseny - Élmánybeszámoló PDF Nyomtatás E-mail

Idén februárra esett az izgalmas hétvége, újfent a Budapest Tattoo Convention keretei között. Egyre több szervezést és háttérmunkát igényel ez a  fesztivál hangulatú rendezvény, mivel évről évre nő a résztvevők száma! Idén már három óra hosszára nyúlt a meghökkentő hastáncprodukciók felvonulása!

 

 

 Az eseményt február 15-én Komáromi Judit Nese workshopja nyitotta Nese szentendrei hastánc szentélyében. „Tüzes ritmusok, dinamika és vadság lehetőségei a hastáncban” volt a workshop témája. Nese a résztvevőkkel kelőképpen felhevülve futott be késő délután a Lurdy Házba, amely otthont adott a Tattoo Convention-nak. Hősiesen bejutottak a rendezvényre, ahol rögtön lázas készülődésbe csöppentek. Egyóra múlva ugyanis színpadon kellett lenniük a másnapi verseny zsűritagjainak és a gála meghívott vendégeinek. Nese hófehér ruhadarabokat emelt ki bőröndjéből, hogy megadja a módját balkáni előadásának. Téglás Krisztina Haalima koponyás tanourába bújt, és egy dupla legyezőfátylas kompozícióval készült. Rembeczki Eszter egy már külföldön is sikert aratott esernyős fúzióval jött el hozzánk. A tavalyi abszolút versenygyőztes duó (Tóth Tímea Sharyam és Mészáros Gergő Boog-S) férfi tagja pedig egy hip-hop-hastánc fúzióval borzolta a kedélyeket. Jómagam egy összetett tánccal készültem, mellyel szerettem volna  két jellemző arcomat bemutatni. A tánc első fele egy Royo-kép isterpretáció volt taoval (kínai szablya), majd egy klasszikus alapú rockerkedés a Scorpions Rock You Like a Hurricane slágerére. Utóbbit mind a videokliop, mind a Rock of Age című filmmusical ihlette. Haalima megjegyezte, hogy milyen klassz a vörös festett csík a szemem körül, mire örvendeztem, mivel az összes convention-látogató közül valószínűleg csak én tudtam, hogy ugyailyen vörös szemfestés látható az említett Royo festményen és a Scorpions klip női statisztáin. Versenyünk imádott laikus férfi zsűri tagja, Solymossy Gábor, a fellépés után igencsak kitett magárt, hogy „sztárfotókat” készítsen a fél órás gálaműsor táncosairól.


A másnapi verseny kora délután vette kezdetét, de segítőimmel mi már reggel 9-kor a helyszínre érkeztünk, hogy felkészülhessünk. A zsűri és a versenyzők hatvan embert tettek ki.
A zsűritagok közé vártuk Barta Lívia törzsi hastáncoktatót, Debreceni Nelli alternatív törzsi hastáncost, egyben a Hastáncvilág.hu lapigazgatóját, Rembeczki Esztit, Nesét, Viosz Bernadett Nimeaida törzsi fúziós hastáncost, Linda Deamon, a Krell, a Pop84 és a Where is Cooper?  Zenekarok énekesnőjét, továbbá Solymossy Gábort. Mahasti idén is ajándékokkal támogatta a versenyt, pechünkre pont egy napra esett mindkettőnk versenye, így nem tudott személyesen megjelenni.
Én nagyon nagy várakozással foglaltam el mellettüka helyemet, mivel a nevezési lapok tüzetes átvizsgálása után jó pár olyan produkcióra számíthattam, amit még én sem tudtam elképzelni!
Újfent kialakult az a helyzet, hogy az autodidakta táncosoktól a kislánykoruk óta táncoló, hivatásos profikig, s köztük a színskála minden árnyalata elzarándokolt erre az összejövetelre. Ilyenkor megtisztelő olyan neveket látni a nevezési lapokon, akik már jócskán bizonyítottak más táncos megmérettetéseken, vagy akár saját rendezvényeik szervezőiként is, de az sem piskóta, ha eddig a versenyektől és nyilvánosságtól elzárkozó táncosokat sikerül kicsalogatnunk a reflektorfénybe. Állítom, hogy sokunkban dühöng a bezárt önkifejezés, és én mindig szerettem titkok után kutatni! Nem véletlenül alkalmaztam a „zarándokol” kifejezést, mivel a vidéki versenyzők a résztvevők több, mint felét tették ki! Az ország minden szegletéből érkeztek nagy ujjongásomra! Az idei évben túlnyomórészt szólisták léptek színre. A korhatárok is kitolódtak, a dáma korosztály képviselői is megmutatták, mitől döglik a légy! Az idei rendezvényt végre azért is teljesnek éreztem, mert igazán elmondhatom, hogy stílusbeli korlátok nélkül gyűlt össze a társaság: török, egyiptomi, törzsi, törzsi fúziós, showhastánc és besorolhatatlan stílusú hastánc egyaránt örvendeztetett minket, nem is beszélve olyan mozgásformák vegyítéséről, mint a balett vagy a harcművészet!
Különböző karakterek is megelevendetek, mint sellők, akció hősök, alvilági lények, tündérek és sámánasszonyok.
Különös meglepetés is ért idén, mivel három nevező is a magyar kultúrából merített ihletet, igaz teljesen más módon! A Transzbanyák nevű formáció sámánzenére táncolt, Paál Kitti egy kortárs magyar rockzenekar feldolgozására lejtett, a „Szomorú Vasárnapra”, mely eleve egy nagyon régi magyar dal, végül Szekeresné Simon Anett Neira Herczku Ágnes és a Magyar Állami Népi Együttes szólistáinak énekét vegyítette arab metalzenével. Ezért úgy döntöttem, idé kiosztom ezekneka táncosoknak a Magyar Kultúra Különdíjat. Fogalmam sincs, hagyomány lesz-e ebből. Ez nem rajtam, hanem Magyarország hastáncosain múlik. Általában véve mindig figyelem a mezőnyt, és alkalmazkodoma látottakhoz, hallottakhoz, hogy ez ne csak az én, hanem a MI versenyünk lehessen!
Újabb meglepetést az okozott az eredmények összesítésénél, hogy erre a versenyre olyan alaposan készült a mezőny, hogy 31 produkcióból csupán 5 bronz került kiosztásra, és arányaiban sok arany, azaz 11 darab. Én úgy vélem, hogy a követelményszint kihívás, egyben korrekt; 71 százalékot kell eréni az ezüst, 86 százalékot az arany minősítéshez! Meglátásom szerint a zsűri egyre inkább képes értő szemmel figyelni ezeket a produkciókat! A technikai észrevételek mellett már hagyják, hogy a látottak magukkal ragadják őket, és a két szempont együtt alakítsa véleményüket! Mindig szem előtt kell tartanunk, milyen nehéz helyzetben vannak ezek a versenyzők, mert minél nagyobb és összetettebb újdonsággal készülnek, annál inkább nem tudhatják, mire számíthatnak a közönség és zsűri felől! De azt is tudják, hogy csak ezek a produkciók írhatnak igazán történelmet! Így mindekinek el kell döntenie, hogy saját személyiségéből adódóan mit vállal be, főleg ha elsőként érkezik versenyünkre! Hiszen új arcokat mindig felfedeztünk eddig a visszatérő újítók között.

A transztánc kategória bár lassan, de azért bontakozik kifele. Idén hárman indultak, két szóló és egy csoport ebben a kategóriában, és voltak olyanok is, akik leglább fejben eljátszottak a gondolattal. Sokaknak gondot okoz improvizatív részeket is beletenni a táncba, főleg verseny keretek között. Ráadásul ebben a stílusban mentálisan nagyon ki kell adnia magát a táncosnak. Nem mindennapi feladat, az biztos!
A fantázia kategória volt idén a legnépszerűbb. Megelégedve figyeltem a harci kultúra térnyerését a versenyemen, ugynis három fegyveres ihletettségű produkció is bemutatásra került. Legrendhagyóbbnak egy triót ítéltem, ahol egy táncosnő és két kung-fu harcművész férfi mutattak be egy történetet arról, hogyan kell a szeretteinket feltétel nélkül védelmezni. Az urak ugyan „kellékként szerepeltek”, mégis drámai cselekmény bontakozott ki fegyveres összecsapásuk nyomán. A kelta-középkori fúzió, illetve a páncélos cosplay fúzió is új színt vittek a versenybe.
Tágítottuk idén a zenei határokat is! A balett és a klasszikus zene, mint Johann Sebastian Bach világa varázsolta el szívünket, illetve cigányzene, angol népdal és sanzon is megszólalt. Új stílus is megjelent a versenyen, az erotikus tánc és a balett fúzió.
Idén végre nem csak tudásszint, de témák szerint is bonthattam ezt a kategóriát. Történelmi/mitológiai/fantasy hősök és érzések/hangulatok csoportok alakultak ki.
A gótikus kategória kaján örömömre egyre inkább elvadul! Azaz egyre szélesedik és vadul egyszerre a paletta. Természetesen itt a rockzenei műfajok szólalnak meg leghangosabban, de azon belül a klasszik rock, mint például Iron Maiden, szimfónikus metal, mint például Nightwish, nu metal, goth metal, trashmetal, death metal egyaránt visszhangzott a térben. A dupstep továbrra is népszerű volt, de az opera és ária műfaja is betört mesevilágunkba.
Sajnos idén a steampunk és cybergoth irányvonalban nem volt jelentkező, de új irányvonalként elkülöníthettük a metal bellydance-t, ami az elmúlt egy-két évben kezdett terjedni a YouTube-on. Így a gothic freesytle, gothic classic, gothic tribal fusion és metal bellydance csapásokon folyt a küzdelem.


Eredmények és különdíjak:

Minden versenyző részesült oklevélben, egy darab egész napos Budapest Tattoo Convention belépő jegyben a szervezőség jóvoltából és ingyenes fogékszer felhelyezésben Dr. Tóth Eleonóra fogorvos felajánlásából. Mahasti minden ezüst és bronz minősítést nyert versenyzőnek 50 százalékos workshop kedvezményt ajánlott fel.

Magyar Kultúra különdíj:

-Paál Kitti
-Szekeresné Simon Anett Neira
-Transzbanyák
A díjazottak egy-egy steampunk ihletésű, egyedi nyaklánccal gazdagodtak Vörös Zoltán Zackary (Cool Gear Steampunk) ötvös, ékszerkészítő mester felajánlásából.

A zsűritagok által felajánlott nyeremények:

-Barta Lívia egy Le maquillage sminktanfolyamot 60000 Ft értékben
-Rembeczki Eszter smink tanfolyamot és workshop kedvezményt
-Komáromi Judit Nese workshop meghívást és fellépési lehetőséget
-Debreceni Nelli Hastáncvilág.hu ajándékcsomagot 30000 Ft értékben és egy gótikus hastánc ihletésű emlékbögrét
-Viosz Bernadett Nimeaida saját készítésű bindiket
-Burány Judit Hóförgeteg 50 %-os utalványokat és meghívást a Hóförgeteg Gothic-Rock-Metal Hastánciskola első műsoros estjére ajánlottak fel

Kezdő szóló:

-Tordainé Buresch Erika Era (fantázia kategória, történelmi/mitológiai/fantasy hősök): arany minősítés, abszolút győztes kezdő szóló,  történelmi/mitológiai/fantasy hősök kezdő szóló győzelem, orinentális mozgáskultúra, általános mozgáskultúra, egyediség-kreativitás-

 

személyiség-kisugárzás, zeneválasztás-ritmus-összhang a zenével különdíjak
Nyereménye egy hajmosás vágással 6000 Ft értékben az Elite Hair Fodrászat és Irina Bauschevich felajánlásából, egy www-csajokamotoron.hu top és kalocsamintás kendő, ékszerek Jelinek Éva kézműves és a Bőregér Áruház jóvoltából.
-Jelinek Éva Aguillon (Hóförgeteg Gothic-Rock-Metal Hastánciskola), (gótikus kategóra, gothic tribal fusion): arany minősítés, egyediség-kreativitás-személyiség-kisugárzás, zeneválasztás-ritmus-összhang a zenével, megjelenés-kosztüm különdíjak
Nyereménye egy www.csajokamotoron.hu láthatósági mellény, fehérnemű és ékszer a Bőregér Áruház felajánlásából.
-Riskó Krisztina (Abrakadabra Hastánciskola), (fantázia kategória/ érzések-hangulatok 2 műsorszám és transztánc): ezüst minősítések, érzések-hangulatok kezdő szóló győzelem
Nyereménye egy top a www.csajokamotoron.hu internetes közösségi és hírportál feljánlásából.
-Szekeresné Simon Anett Neira (Hóförgeteg Gothic-Rock-Metal Hastánciskola), (gótikus kategória, metal bellydance): ezüst minősítés, metal bellydance irányvonal győzelem, orientális és általános mozgáskultúra különdíj
Nyereménye egy top a Dark Shop felajánlásából, ékszerek Jelinek Éva kézműves és a Bőregér Áruház jóvoltából
-Tóth Emese Aliza (fantázia kategória, történelmi/mitológiai/fantasy hősök): ezüst minősítés
-Gyenge Réka Greyan (Hóförgeteg Gothic-Rock-Metal Hastánciskola), (fantázia kategória, történelmi/mitológiai/fantasy hősök): ezüst minősítés
-Bacsó Vivien (Talhakimt Tribal), (fantázia kategória, történelmi/mitológiai/fantasy hősök): ezüst minősítés
-Orosz Judit Aysha (fantázia kategória, érzések-hangulatok): ezüst minősítés
-Bobák Médea (Apsara Táncegyüttes), (gótikus kategória, metal bellydance): bronz minősítés
-Paál Kitti (1001 Éjszaka Hastánc Stúdió), (gótikus kategória, metal bellydance): bronz minősítés


Kezdő csoport:

-Harcosok Táncosai (fantázia kategória, mitológia és történelem): ezüst minősítés, abszolút győztes kezdő csoport, megjelenés-kosztüm különdíj
Nyereményük egy steampunk szárnyas medál Vörös Zoltán Zackary (Cool Gear Steampunk) ötvös, ékszerkészítő mester felajánlásából és egy www.csajokamotoron.hu láthatósági mellény.
- Szecskó Kata és Gere-NagyÁgota (Mahasti Hastánc Stúdió), (fantázia kategória, érzések és hangulatok): ezüst minősítés, zeneválasztás-ritmus-összhang a zenével (csoport esetén egymással is) különdíj
Nyereményük egy top a www.csajokamotoron.hu jóvoltából.
-Hóförgeteg Gothic-Rock-Metal Hastánciskola kezdő csoportja (gótikus kategória, gothic classic): ezüst minősítés, gothic classic irányvonal győzelem
Nyereményük egy top a DarkShop jóvoltából.


Haladó szóló:

-Szegedi Anita Sunayna (fantázia kategória, érzések és hangulatok): arany minősítés, abszolút versenygyőztes, abszolút győztes haladó szóló, fantázia kategória győztes, orinentális mozgáskultúra, általános mozgáskultúra, egyediség-kreativitás-személyiség-kisugárzás, zeneválasztás-ritmus-összhang a zenével, megjelenés-kosztüm különdíjak
Nyereménye meghívás a jövő évi verseny zsűritagjai közé, egy masszázs 4000 Ft értékben Becskeházy Levente gyógymasszór jóvoltából, egy 30 %-os vásárlási utalvány a Cini Szerájba, egy www.csajokamotoron.hu top, egy láthatósági mellény és egy kalocsamintás kendő, tovább egy ékszer a Bőregér Áruház jóvoltából.
-Farkas Jánosné Márti (transztánc kategória): arany minősítés, transztánc kategória győzelem, orinentális mozgáskultúra, általános mozgáskultúra, egyediség-kreativitás-személyiség-kisugárzás, zeneválasztás-ritmus-összhang a zenével különdíjak, megjelenés-kosztüm különdíjak
Nyereménye egy 30 %-os vásárlási utalvány a Cini Szeráj felajánlásából, ékszerek Jelinek Éva kézműves és a Bőregér Áruház felajánlásából, egy www.csajokamotoron.hu láthatósági mellény és fehérnemű.
-Sárközy Zsuzsó Shererah (fantázia kategória, mitológia és történetek): arany minősítés, mitológia és történetek haladó szóló irányvonal győzelem, általános mozgáskultúra és zeneválasztás-ritmus-összhang a zenével különdíjak
Nyereménye egy válltáska a DarkShop felajánlásából, egy www.csajokamotoron.hu top és a Bőregér Áruház álatl felkínált ékszerek.
-Körmendi Szilvia Megaera (Hóförgeteg Gothic-Rock-Metal Hastánciskola), (gótikus kategória, gothic tribal fusion): arany minősítés, gótikus kategória győzelem, orientális mozgáskultúra és zeneválasztás-ritmus-összhang a zenével különdíjak
Nyereménye egy 30 %-os vásárlási utalvány a Cini Szeráj jóvoltából, egy DarkShop pulóver, egy ékszer Vörös Zoltán Zackary készítésével, egy www.csajokamotoron.hu láthatósági mellény és egy kalocsamintás kendő.
-Balla Andrea Serenity (fantázia kategória, érzések, hangulatok és gótikus kategória, freestyle): arany minősítések, gótikus freestyle irányvonal győzelem, orientális mozgáskultúra, általános mozgáskultúra,  egyediség-kreativitás-személyiség-kisugárzás, zeneválasztás-ritmus-összhang a zenével különdíjak
Nyereménye egy top a DarkShop jóvoltából, ékszerek Jelinek Éva kézműves és a Bőregér áruház fejalánálásból, fehérnemű a www.csajokamotorn.hu-tól.
-Kaszab Zita Zora (gótikus kategória, gothic tribal fusion): arany minősítés, megjelenés-kosztüm különdíj
Nyereménye egy www.csajokamotoron.hu láthatósági mellény.
-Nagyné Gulyás Éva Melinda (Tribalance Duó), (gótikus kategória, freestyle): arany minősítés
-Rebényi Anna (Abrakadabra Hastánciskola), (fantázia kategória, mitológia és történetek): ezüst minősítés
-Kölesné Vandra Éva Zafirah (gótikus kategória, freestyle): ezüst minpsítés
-Huszka Judit Nofertiti (gótikus kategória, gothic classic): bronz minősítés


Haladó csoport:

-Kelet Gyöngyei/Serenity Dance Company (fantázia kategória, mitológia és történetek): arany minősítés, abszolút győztes haladó csoport
Nyereményük egy ékszer a Bőregér Áruház jóvoltából.
-Ayra and the Tigers (fantázia kategória, mitológia és történetek): ezüst minősítés
-Gyenge Réka Greyan és Körmendi Szilvia Megaera (Hóförgeteg Gothic-Rock-Metal Hastánciskola), (fantázia kategória, érzések-hangulatok): ezüst minősítés
-Transzbanyák (transztánc kategória): bronz minősítés
-Rebényi Anna és Ritter Sára (Abrakadabra Hastánciskola), (fantázia kategória, érzések és hangulatok): bronz minősítés

Köszönjük a zsűri, a patronáló tagok, a versenyzők, a technikai személyzet, támogatóink és médiatámogatóink részvételét!

2015-ben még merészebben táncoljatok! Lehet ezt még fokozni!
 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmarkJP-Bookmark